Sagaidām pavasari!

27. februārī  2014. gadā  skolā notika pasākums „Здравствуй масленица. „  Mūsu skolas skolēni arī gatavojās šim pasākumam, iepazīstot slāvu kultūru.

Pasākuma ietvaros  norisa:  pankūku recepšu konkurss “Mūsu ģimenes pankūku recepte” un degustācija.

Masļenica ir sena slāvu tradīcija, tās ir atvadas no ziemas un pavasara sagaidīšana – gluži kā latviešiem Meteņi, bet kristīgajā pasaulē tas ir laiks pirms lielā gavēņa. Slāvu tautas Masļeņicu svin veselu nedēļu, katrai no nedēļas dienām ir savs nosaukums un izdarības.  Meteņi jeb Masļeņica ir vieni no senākajiem un krāšņākajiem slāvu tautu svētkiem, kad cilvēki pulcējas vienkopus, lai ar dažādām izdarībām sagaidītu pavasari.

Palsmanes pamatskolas skolēni 27. februārī arī pulcējās atvadīties no ziemas un izjust slāvu Masļeņicas atraktīvās darbības un ēst pankūkas.

Krievu valodas skolotāja Maritana Gorina   saka lielu paldies gan bērniem, gan vecākiem, vecmammām, kas atbalstīja bērnus – cepot pankūkas, jo pankūkas bija no dažādiem miltiem un visos iespējamos veidos – plānās, biezās, pildītās u.c.. Bez  Jūsu līdzdalības mums nesanāktu tik jautri svētki. Paldies.

Visas klases sākot no 6. un līdz 9. bija ļoti aktīvas: skolēni dziedāja dziesmas, skaitīja dzejoļus, 7. klases skolēni dejoja krievu tautas deju „Bļini„;  9. klases skolēni  rādīja krievu tautas pasaku „Repka”, kā arī gājām jautrās rotaļās un sacīkstēs.

Masļeņicā ir tradīcija sadedzināt salmu lelli, kas simbolizē ziemu un nozīmē, ka šādā veidā no šī gadalaika visi atvadās līdz pat nākamajam gadam. Mēs arī pieturējāmies tradīcijai un pasākuma noslēgumā sadedzinājām salmu lelli, ko mums bija sagatavojusi Sandija  Ābele (9.kl.).  Paldies arī Palsmanes pamatskolas kolektīvam par atbalstu un līdzdalību.