Kad sapnis kļūst par īstenību jeb labam Holandes sieram caurumu daudz!

Kad sapnis kļūst par īstenību jeb labam Holandes sieram caurumu daudz!

Laiks no 24. līdz 29.aprīlim 17 Palsmanes pamatskolas 5.-9.klases skolēniem un 7 pieaugušajiem ilgi paliks atmiņā, jo tad mēs viesojāmies pie saviem draugiem Nīderlandes pilsētā Groningenā. Jau 11 gadus mūsu pamatskolu vieno draudzība ar Svētā Maikla pamatskolu, kurai par pamatu ir Comenius projekts. Jau pagājušā gada rudenī skolas direktore Dace Pērle, angļu valodas skolotāja Tigna Podniece un Sv. Maikla pamatskolas 8.klases audzinātājs Bens Veinans izlēma, ka palsmaniešiem ir jābrauc uz Nīderlandi. (Šis ir jau trešais šāds brauciens.)

24.aprīļa rīts! Ceļojums var sākties! Ar pagasta busiņu uz Rīgu, pēc tam ar Ryanair lidmašīnu uz Brēmeni un vēl pēc tam ar prasmīgas vācietes vadīto autobusu uz Groningenu. Pa ceļam vērojam Vācijas un Nīderlandes ainavas. Pavisam nemanāmi šķērsojam Nīderlandes robežu. Viss sakopts, zaļš un mazliet latvisks. Skaisti! Lielākā daļa no ceļotājiem šeit pirmoreiz, bet daži Nīderlandē ir ceturto un piekto reizi. Kāds pieplacis autobusa stiklam, lai izpētītu kanālus, dzirnavas, lielo autostrādi un mazās pilsētiņas. Kāds mazliet nervozē, jo priekšā vēl tikšanās ar ģimenēm, kurās būs jādzīvo. Tikmēr viena mūsu grupas meitene jau raisa sarunas ar jauku Groningenas studenti, un tā ir kolosāla iespēja uzzināt pēc iespējas vairāk par šo valsti un tās cilvēkiem.

Kad pāris stundu brauciens ir pagājis un autobuss mazliet smagnēji iegriežas Groningenas autoostā, skan ovācijas, kuras pat nemēģināšu aprakstīt. Satikšanās prieks ir patiešām liels. Apkampšanās, bučas, ar acīm tiek meklēti jau iepriekšējās tikšanās Palsmanē gūtie draugi un tiek apskatīti jaunie sagaidītāji… Skolotājs Bens pavisam lietišķi pēc saraksta mūsējos „izsniedz” savu skolēnu ģimenēm. Beidzot varam doties uz mājām pie jauniegūtajiem vecākiem – ar velosipēdu, auto vai tie, kam pavisam tuvu, ar kājām.

Visas dienas Nīderlandē pagāja ļoti spraigi – ekskursijās pa Groningenu, ar kuģi uz Ziemeļu jūras salu,  dažādos  pasākumos skolā un ģimenēs, sportojot, braucot ar velosipēdiem, kopā atpūšoties diskotēkās. Īpaša diena visiem bija sestdiena, 26.aprīlīs – Nīderlandes Nacionālie svētki – Karaļa diena. Šajā dienā Nīderlandē svin karaļa Aleksandra kronēšanas dienu. Pēdējos trīsdesmit gadus šī diena tika svinēta kā “Karalienes diena”, jo valsti pārstāvēja karaliene Beatrise, taču 2013. gada pavasarī troni pārņēma karalienes vecākais dēls Aleksandrs. Svētki ir ļoti gaidīti, un tos svin ļoti priecīgi. Svinības tradicionāli aizrit oranžās krāsas zīmē – visi cenšas šajā dienā izvēlēties atbilstošu oranžu apģērbu vai rotājumu – cepures, šalles un mākslīgo ziedu vijas. Katrs šajā brīvdienā var brīvi tirgoties, jo tad nodokļi nav jāmaksā. Visos laukumos un ielās skan mūzika, tiek rīkoti koncerti un jautras sacensības gan lieliem, gan maziem. Tieši tā arī mēs nosvinējām šos svētkus – jautri, pacilāti un koši.

Iespaidu katram no mums ir daudz, un tikai ar laiku mēs spēsim novērtēt šajā braucienā gūto: jauni draugi, iespēja komunicēt angļu valodā, gūt pieredzi, kontaktējoties ar dažādiem cilvēkiem, vērot, kā dzīvo Nīderlandes bērni un būt kopā ar viņiem visas šīs brīnišķīgās dienas! Un jūs taču noteikti pazīstiet kādu no šī brauciena dalībniekiem, kas jums to visu labprāt pastāstīs.

Nobeigumā gribu teikt, ka sapņi piepildās, tikai vajag tiem ticēt! Tāpēc liels paldies cilvēkiem, kas atbalstīja šo braucienu – Palsmanes pamatskolas skolēnu vecākiem, skolas direktorei Dacei Pērlei, angļu valodas skolotājai Tignai Podniecei, pagasta busiņa šoferītim Valdim, pieaugušajiem, kas pavadīja bērnus šajā braucienā – skolotājiem: Dacei Purvlīcei, Jānim Pērlem, Ingunai Kudlānei, Inai Zālītei un Evijas tētim Agrim Zaļajam. Paldies visiem skolēniem, kas bija visuzticamākie, interesantākie un jaukākie ceļabiedri. Un, protams, liels paldies Benam, Alitai, Tīnai un visiem, visiem, kas mūs uzņēma un par mums rūpējās visas šīs dienas Groningenā.

Ko šis brauciens deva man? Pārliecību, ka palsmanieši var – gan pieaugušie, gan bērni!  Bet man tīri personiski…  ka velosipēds ir ļoti labs braucamais dažāda vecuma cilvēkiem, ka arī manās mājās kartupeļu biezenis – “stamppot”, kam pievienoti saspaidīti dārzeņi, zirnīši, dažādi kāposti, spināti, burkāni, varētu daiļot pusdienu galdu, ka pavasara ziedi man ļoti patīk, ka … Nīderlande (Holande) mani nebeidz pārsteigt…

Visu ceļotāju vārdā skolotāja Ina Zālīte