Atskats uz Vītolu fonda atbalstīto Palsmanes pamatskolas mācību ekskursiju

26.maijā Palsmanes pamatskolas skolēni devās Vītolu fonda un Monreālas Latviešu sabiedriskā centra atbalstītajā mācību ekskursijā. Pateicoties fonda finansiālajam atbalstam, 46 skolēni kopā ar saviem audzinātājiem varēja apskatīt un izzināt, kā dzīvojuši latvieši senatnē, sākot no akmens laikmeta līdz pat 20.gadsimta sākumam. Skolēni piedalījās nodarbībā Āraišu ezerpilī „Akmens laikmets Latvijas teritorijā 9.-10.gs. latgaļu dzīves vietā”, uzzināja par zemūdens arheoloģiju, par J.Apala pētījumiem, aplūkoja dažādus senos iedzīves priekšmetus.

Brīvdabas muzejā Rīgā skolēni iepazinās ar senlatviešu dzīvesveidu 18.-19.gs., uzzināja, kā dzīvoja nabadzīgie zemnieki un kāda bija bagāta zemnieku māja Kurzemes sētā. Daudziem jauniešiem pārsteigums bija, kā senāk latvieši ieguva vienīgo saldumvielu – medu.  Uzzināja, ka vajadzēja kāpt kokos pēc medus, bet vēlāk veidoja stropus, līdzīgus kā koka dobumi.

Puišiem, šķiet, vislabāk patika 10.-12.gs. mītnes vieta Uldevena koka pils Lielvārdē, kur vairāk varēja iejusties senajā laikmetā, izskraidīt pa nocietinājumiem, dzirdēt interesantu stāstījumu par vīriešu jostas pielietojumu senatnē.

Ne mazāk saistošs šķita ekskursijas noslēgums, kurā sasaistot pagātni ar nākotni, skolēni aplūkoja Likteņdārzu Koknesē, kas sākotnēji nebija ieplānots ekskursijas maršrutā. Tomēr pateicoties arī vecāku līdzmaksājumam, mums izdevās iekļaut arī šo objektu mūsu apskates vietās.

Pēc ekskursijas skolēniem bija jāsagatavo stāstījums, prezentācijas par redzēto. Bija ļoti interesanti klausīties, ka katram atmiņā bija palikušas pavisam citas lietas, bet noklausoties citu sagatavotos stāstījumus, skolēni atminējās vairāk. Ļoti būtiski mums šķita parādīt bērniem Likteņdārzu, jo tur bija jau iepriekš aizceļojuši mūsu zēnu mājturības stundās veidotie darinājumi.

vēstures skolotāja Inguna Kudlāne

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Please leave these two fields as-is: