KLĀT SEPTEMBRIS PALSMANES INTERNĀTPAMATSKOLĀ

KLĀT SEPTEMBRIS PALSMANES INTERNĀTPAMATSKOLĀ

Mēs esam līdzīgi kokiem,

bet dzīvojam ne ar lapām, kas krīt.

Dzīvojam ar pumpuriem un ar ziediem

ar domām, ko labu paveiksim rīt.

(K. Apškrūma)

Kad dārzos zied asteres un rasotā zālē krīt pirmie āboli, klāt ir septembris. Tas nozīmē, ka mums sākas atkal jauns mācību cēliens – jaunu iespēju, jaunu ideju un cerību gads.

Zinību dienā Palsmanes internātpamatskolā iemaldījās ņiprais un drošsirdīgais Sprīdītis, kurš bija plašajā pasaulē devies laimi meklēt. Viņš visai skolas saimei pastāstīja un arī safotografētajos attēlos parādīja savus piedzīvojumus gan ar prasīgo Vēja māti, gan jauko Meža māti, gan neganto milzi Lutausi, gan ar nejauko Sīkstuli. Sprīdītis bija sapratis, ka nekur nav tik labi kā mājās un ļoti vēlējās mūsu pilī palikt, tāpēc solījās vienmēr cienīt un klausīt visas mūsu pils galma dāmas un galma kungus. Pēcpusdienā skolēni, pārbaudot sevi un savas darba prasmes dažādās radošās stacijās, piedalījās jautrā pasākumā “Dullās padarīšanas”, bet vakaru noslēdza, lustējoties ballītē.

Jauku, muzikāli sirsnīgu un arī pamācošu koncertu kādā saulainā pēcpusdienā mums sniedza komponists un dziesmu tekstu autors D. Rijnieks. Viņš kopā ar visu skolas saimi izdziedāja un ar dažādām roku un kāju kustībām skolēniem atgādināja drošības noteikumus par elektrību.

Neaizmirstams piedzīvojums visai skolas saimei bija 24. septembris, kad skolēni, kuri pagājušajā mācību gadā bija iesaistījušies ZAAO rīkotajos konkursos un nopelnījuši ekskursijas uz Pūres saldumu ražotni un Rīgas Zooloģisko dārzu, nu varēja izbaudīt šīs dāvanas. Taču pārējie skolēni, iepazīstot un mācoties lasīt karti, pārvarot rasotas pļavas, meža stigas, dubļainas peļķes, aizaugušus grāvjus un krūmājus, devās „Stipro pārgājienā” uz Rauzas dzirnavām. Skolēni izzināja mūsu senču aroda prasmes senatnē, noskaidroja, kā dzirnavas darbojas, guva priekšstatu par ezera  ūdens līmeņa regulāciju, kā arī izbaudīja dzirnavu saimnieku iekopto atpūtas vietu – pirts namiņu, ugunskura vietu un skaisto apkārtni.

Arī šis mācību gads ir uzsākts radoši – piedalāmies konkursā skolēniem „Laiks laukiem 2015″. 1. un 2. klases skolēni konkursa ietvaros izzināja augļu dārza specifiku – no ābelītes iestādīšanai līdz gatavās produkcijas realizēšanai( Āboli), bet 6. un 7. klases skolēni guva priekšstatu zemnieku saimniecības darba specifikā – piena lopkopībā( Lauku piens).

Par tradīciju skolā ir kļuvis Miķeļdienas tirdziņš, kuram gatavoties sākam jau laicīgi. Tiek domāts par tirgus produkciju – pašizgatavotiem kārumiem, suvenīriem, stādiņiem, par tirdzniecības vietas un produkcijas noformējumu, kā arī par tirgus plača lustēm. Lai nopelnītu „naudiņu”, visiem ir jāveic dažādi sagatavoti uzdevumi – jāmin mīklas, jāsacer pasakas un jāparāda savs radošums. Šajā dienā prieks ir visiem – gan lieliem, gan maziem, jo to, ka rudentiņš ir bagāts vīrs, vislabāk sajūt ar sarūpētajiem gardumiem pieēstie vēderi.

Rudens klātbūtni sajūt arī skolas futbola komandas dalībnieki, jo katru gadu tieši šajā laikā norisinās Vidzemes zonas futbola sacensības. Arī šogad Spāres internātpamatskolā mūsu puiši centās godam pārstāvēt skolas vārdu.

Aktīvi esam uzsākuši jauno 2015./2016. mācību gadu. Pirmais mācību gada mēnesis aizvadīts, ceram, ka vasaras mēnešos uzņemto optimismu un darba sparu izdosies saglabāt arī turpmāk.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Please leave these two fields as-is: