Sākumskolas Rudens ekskursija

Skaistā un diezgan aukstā 30.septembra rītā Palsmanes pamatskolas 1.-4.klašu skolēni ar savām skolotājām – Dainu, Daigu, Santu, Aidu un Initu devāmies savā ikgadējā Rudens ekskursijā.

Ekskursijas sākumā baudījām ūdens priekus Priekuļu baseinos – gan mazajā, gan lielajā, kā arī pakarsējāmies pirtī. Jauki izpeldējušies un izžāvējuši matus, devāmies ceļā uz Mori.

More (Siguldas novads) ievērojama ar to, ka šeit 2.pasaules kara laikā 1944.gadā no 25.septembra līdz 6.oktobrim notika smagas kaujas starp Sarkano armiju un vācu armiju, lai Sarkanā armija tiktu tālāk uz Rīgu un to atbrīvotu.

Ar bērniem gida pavadībā aplūkojām šīm kaujām veltīto ekspozīciju Mores kauju piemiņas muzejā, kurā bez milzīga kauju maketa, ieročiem, munīcijas, apģērbiem u.c. ar kara lietām saistītiem priekšmetiem. Apskatījām arī dzintara rotu izstādi un dažādu sadzīves priekšmetu ekspozīciju. Muzeja pagalmā bija izvietots tehnikas parks – dažādas senas mašīnas un pat īsts tanks, kurā pat varēja uzrāpties un ierāpties.

Tālāk devāmies uz briežu dārzu “Saulstari”. Saimniece mūs laipni uzņēma. Visi kopā ļoti klusām, lai neaizbaidītu dzīvniekus, gājām tos apskatīt. No mājām bijām paņēmuši pašu audzētus ābolus un burkānus. Ar tiem cienājām gan staltbriežus, gan dambriežus, arī baltos briežus, muflonus, kā arī mazos briedēnus. Visi dzīvnieki bija tik skaisti! Apskatījām arī ragu kolekciju. Tie nu gan bija vareni!

Mores apkārtnē ir arī Mores mini zoodārzs “Salmiņi”. Arī šeit pabijām. Te bija redzami dažādi eksotiski dzīvnieki, piemēram, ķenguri, dažādu sugu un šķirņu putni – vistas, pīles, zosis, arī savvaļas putni – pūces, baloži, vainagdzērves, dažādi pāvi, fazāni. Paglaudījām ponijus, kā arī sajūsminājāmies par papagaiļa aras cirka izrādi! Viņš uzstājās kā īsts mākslinieks. Mēs viņam aplaudējām, un viņš pat paklanījās.

Par ekskursiju visi bija apmierināti, jo daudz redzējām, dzirdējām  un ieguvām daudz noderīga – zināšanas un atpūtu.

Skolotāja Santa Indrēvica