Muižas diena Palsmanē

Piedaloties Smiltenes novada kultūras, sabiedriski nozīmīgu vai izglītojošu aktivitāšu projektu konkursā ieguvām biedrība Spēkavots ar kopienas aktīvajiem ļaudīm organizēja pasākumu “Muižas diena Palsmanē”.

Palsmanes pagasts ir sena apdzīvota vieta, kura var lepoties ar tās iedzīvotājiem, vairākās paaudzēs. Vieta ir ar ļoti interesantu kultūrvēsturisko mantojumu. Iedzīvotāji joprojām tur godā amatu prasmes, kuras tiek pielietotas arī mūsdienās. Pasākuma mērķis bija popularizēt Palsmanes muižas un tuvākās apkārtnes kultūrvēsturisko mantojumu, veicināt zināšanu un amata prasmju apguvi, tālāk nodošanu un pieredzes apmaiņu, pilnveidojot izpratni par nemateriālo mantojumu.

Atsaucība bija liela. Izrādījās, ka mūsu vidū ir grozu pinēji, koka meistari ,kuri prot pagatavot interesantas, sen aizmirstas bērnu rotaļlietas, kā arī seno laiku mēbelēm iedot otru elpu. Ir šneiderienes, ziepju vārītājas, sveču lējējas, vilnas un dziju rokdarbu pratējas, sviesta un siera meistarienes un varen izdarīgas krodzinieces.

Pasākumu laikā ikviens interesents varēja izzināt un apgūt dažādu amatu prasmes darbnīcās. Aktivitātes bija dažādiem vecumiem, lai ikviens varētu apgūt ko jaunu un iepazīt muižas amatus, uzzināt par seno palsmaniešu dzīves veidu un nodarbošanos.

Interesantus stāstus un prezentāciju no pagātnes par Palsmanes muižas vēsturi, Cekelu un Kālenu – Bēru dzimtām, viņu muižu rocību un darbību, piedāvāja LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece Ginta Pērle – Sīle.

Lai veidotu Palsmanes vēstures foto arhīvu, pasākuma apmeklētāji tika aicināti līdzi ņemt fotogrāfijas, kuras tika ieskanētas un izveidots īss apraksts.

Paldies Palsmanes pagasta pārvaldei, Palsmanes Ev.lut. Draudzei, SIA Palsmanei, Palsmanes Kultūras namam, bibliotēkai, Smiltenes novada speciālajai pamatskolai, Palsmanes pamatskolai, biedrībai Māsas Veronikas, Palsmanes Mednieku biedrībai, Mēru muzejam, SIA Probild, SIA Ķelmēni, Siglindai Freimanei.  Īpašs paldies par foto mirklu iemūžināšanu E.Podniecei. Paldies apmeklētājiem par kopīgi radīto un izdzīvoto dienu.

Biedrība “Spēkavots”

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Please leave these two fields as-is: